Ця стаття містить CC-BY-SA контент з статті Екшн (жанр відеоігор) з Вікіпедії (автори)

Екшне́кшен (англ. action, буквально — «дія») — жанр відеоігор, який вимагає від гравця певних фізичних зусиль, таких як швидкості реакції та здібності швидко приймати тактичні рішення. Дія таких ігор відбувається дуже динамічно і потребує в більшій мірі рефлексів, ніж логіки і планування.

Гравець має своє втілення у грі — персонажа, який переміщується ігровим світом, зазвичай поділеним на рівні певного виду, долає небезпеки, збирає необхідні предмети та бореться з противниками. При цьому як основний засіб прогресу в грі, як правило, використовується зброя. Персонаж гравця має певну кількість здоров'я або життів, яка зменшується від отриманих ушкоджень, впливу агресивного середовища тощо.

Термін Редагувати

Позначення жанру гри як «action» відносно рідко використовується без доповнення, оскільки це поняття дуже широке і ним можна охарактеризувати більше половини всіх існуючих ігор. У цю категорію потрапляють шутери, файтинги, платформери тощо. Набагато частіше слово «action» підставляється до основного жанру гри. Наприклад, Action-adventure — пригодницька гра (квест), що включає в себе бойові або акробатичні елементи, нехарактерні для традиційних квестів.

Спочатку action був жанром західних (переважно американських) фільмів-бойовиків, пізніше він розповсюдився на схожого типу відеоігри — аркадні ігри.

Історія Редагувати

Спочатку більшість відеоігор відносилися до цього жанру. Популярність йому забезпечила Space Invaders 1978 року, яка почала «Золотий Вік аркадних відеоігор», в який вийшли класичні представники жанру, такі як Asteroids 1979-го, Pac-Man в 1980 і багато інших, що задали канони подальших ігор. Paperboy, яка вийшла в 1984, змогла перетворити доставку газет в дію гри, демонструючи тим самим універсальність цього жанру. Robotron: 2084, що вийшла у 1982 на ігрових автоматах, став класикою шутерів. Donkey Kong 1981-го започаткувала платформери. Першим файтингом вважається Karate Champ, випущена 1984-го.

Також культова гра Doom не була першою шутер-грою, але при цьому задала багато принципів екшен-ігор і шутерів зокрема.

Піджанри Редагувати

SuperTux-Milestone1 9

Платформер, один з видів екшен-ігор

  • Beat 'em up — ігри, що концентруються на рукопашних боях і боях з холодною зброєю, де персонаж переміщується ігровими рівнями, знищуючи численних противників.
  • Файтинги — подібний на Beat 'em up піджанр, але персонажі б'ються на обмежених аренах. Відрізняється і великою кількістю комбінацій ударів та прийомів.
  • Лабіринти — схожі на Pac-Man ігри, в яких дія відбувається в лібіринтах з пастками і противниками.
  • Платформери — піджанр, ігровий процес в якому складається більшою мірою зі стрибків по платформах з видом збоку.
  • Шутери — ігри, де активно використовується вогнепальна зброя. Нерідко зображають реалістичні бої, кров і насильство.

Посилання Редагувати

Шаблон:Жанр відеоігор-доробити